FELOLVASÁS

READING

..az oktatás Gurdjieff párizsi lakásán folyt"..., ami egy szalonból és egy étkezőből állt, ahová alkalmanként ötven ember is bezsúfolódott, egy kiemelkedő része volt Gurdjieff tanításának „A pillanat iskolájának”. Az étkezés előtt legtöbbször Belzebub elbeszéléseiből olvastak fel, ami mindig különleges figyelmet követelt. A felolvasás után a résztvevők az étkezőbe mentek,..."

A felolvasás című műhelybn két dologra törekszünk. Az egyik: Gurdjieff ideáinak megismerésére a Mindenségről és mindenről, avagy Belzebub elbeszélései unokájának (Az emberek életének pártatlan és objektív kritikája) című műve felolvasása útján.

 

The second: we strive to initiate this special attention. The kind of attention which simultaneously points in two directions; one part on ourselves and the other part on the present subject, in this case the text being read. In everyday life there is also a need for attention, but here something grabs our attention however during the reading we strive to control our attention. Our aim to command our attention.

A másik: törekvésünk az említett különleges figyelem megteremtése. Azt a figyelmet, amely egyidejűleg kétfelé irányul, egyrészt önmagunkra, másrészt pedig arra, amit figyelek, itt a felolvasott szövegre. A hétköznapi életben is szükség van a figyelemre, de ott valami ragadja meg a figyelmünket, a felolvasás során azonban megpróbáljuk mi irányítani a figyelmünket. A figyelem irányításának megszerzésére törekszünk.