top of page

MOZGÁSGYAKORLATOK - MOVEMENTS


Azok akiket érdekel, kaphatnak egy külső benyomást ezekről, megtekintve azt a néhány részletet a Peter Brook rendezte, G. könyvéből kiinduló, „Találkozások rendkívüli emberekkel” című filmből. Ott Madame de Salzmann irányítása alatt egy olyan csoport végzi az autentikus „szent táncokat”, amelynek több tagja azokat még személyesen Monsieur Gurdjiefftől kapta.

Hogy érthetővé váljon a mozgási gyakorlatok szerepe, meg kell érteni azok helyét a tanításban.

Madame de Salzmann így ír erről:

"Nem sok helyen ismerik ezeket a mozgási gyakorlatokat. Ez egy lehetőség az ideák átélésére. A gondolat önmagában nem elég. Legyen egy cselekedet, ami magával hozza azt az energiát, amiről beszélünk! Lehet csak beszélni egy energiáról, ami ugyanakkor nincs jelen, nem lehet érezni. A mozgási gyakorlatokon keresztül azonban ez az energia meg tud jelenni, érezni lehet. 

Részt venni a mozgásgyakorlatokban, mozgásba hozni az energiáit, egy bizonyos módon jelen lenni annak, aki ezt meg akarja érteni. Így az energiái össze tudnak gyűlni és egy új energiát teremtenek."   

A mozgásgyakorlatok a csoportmunka szerves részét képezik. Céljuk a "három központ" összehangolása. Ennek komolyságát és fontosságát a munkában az is jelzi, hogy a párizsi Intézet képzett mozgástanára foglalkozik rendszeresen a magyar csoporttal. A gyakorlatok alatt egyik társunk adja a zongorakíséretet.

bottom of page